Een goed gevoel hebben is zó belangrijk..


Jullie hebben een trouwbeurs bezocht, verschillende fotografen gesproken maar toch twijfelen jullie over de werkwijze van deze personen. Het hebben van een eerste indruk doet natuurlijk veel, maar het kan zomaar zijn dat de fotografiestijl niet in de smaak valt. Hieronder heb ik wat hoogtepunten uit het fotograaf brein voor jullie uitgeschreven. Het is de bedoeling dat dit de zoektocht naar jullie fotograaf het makkelijker gaat maken, want een goed gevoelen hebben bij een fotograaf is zó belangrijk!


Stijl van de fotograaf


Als je op een website of beurs kijkt zie je als het goed is al een sfeerimpressie van foto's. Hoe zijn de foto's gemaakt? Hoe zijn de composities? En welke momenten zijn er vastgelegd? Sommige fotografen gaan AAN van geposeerde foto's, alles zit strak in het kader en er hangt bij wijze van spreken geen vuiltje aan de lucht. Er zijn ook fotografen die op een journalistieke wijze fotograferen. Dit zijn de gapende oom of tante, het met de vingers in de taart zitten door jullie nichtje en ga zo maar door. De dag wordt gefotografeerd hoe hij is en daarbij worden ook de grappige en misschien iets minder smakelijke beelden vastgelegd.


Naast het soort fotografie is ook de stijl van bewerken belangrijk om een keuze in te maken. Er zijn fotografen die veel werken met bruintinten in hun foto's, denk bijvoorbeeld aan een vintage stijl. Er zijn ook fotografen die werken met echte kleuren in combinatie met de helderheid zodat de foto's van je scherm afknallen. Er zijn nog wel eens fotografen die werken met verschillende edit stijlen, overleg van te voren dan goed wat jullie wensen zijn.


Contact met fotograaf


Als jullie op een gegeven moment in contact willen komen met de fotograaf is het belangrijk om aan te voelen hoe dat contact verloopt. Staat er bijvoorbeeld een contactformulier op de website? Zijn de contactgegevens duidelijk? Reageert de fotograaf netjes op tijd? Al deze punten zijn belangrijk om mee te nemen naar jullie zoektocht. Het belangrijkste is dat het contact soepel verloopt en daarbij ook het maken van een afspraak.

Verschillende pakketten


Als je op een website kijkt zie je de tarieven of vanaf prijzen van een fotograaf. Bedenk samen van te voren goed waar jullie de fotograaf precies bij willen hebben en voor hoelang. Zelf denk ik als fotograaf op een bruiloft deels aan een album. Het mooiste is als je een complete trouwreportage in een album gebundeld hebt. Zo kun je de dag van A tot Z helemaal herbeleven. Het aankleedmoment van jou als bruid en bruidegom zijn even waardevol als de foto's die tijdens de first look of ceremonie gemaakt worden. In elk moment zit wel een emotie waarvan je je niet bewust was op dat moment. Op een dag zit je algauw aan 12 uur fotografie, dit is van het aankleedmoment t/m de openingsdans. Mocht je nog wat te gekke avondfoto's willen hebben dan kun je altijd met de fotograaf overleggen om langer te blijven. Ook is het handig om te weten of er een trouwalbum bij de pakketten zijn gevoegd, en of deze bij te bestellen zijn. Een fotograaf heeft goed zicht op het maken van een trouwalbum en zo hoeven jullie zelf geen uren werk te besteden aan deze klus. In mijn pakketten zijn luxe trouwalbums verwerkt zodat bruidsparen helemaal ontzorgd kunnen worden.


Hoe bereiden jullie het kennismakingsgesprek voor?


In de meeste gevallen zijn jullie van te voren al geïnformeerd over de tarieven en werkwijze van de fotograaf of hebben jullie zelfs al een trouwbrochure mogen ontvangen. Door deze goed door te nemen is het ook altijd heel fijn om jullie dag al een beetje voor ogen te hebben. Dit hoeft absoluut niet het complete draaiboek al te zijn maar wat richtlijnen met jullie wensen voor die dag. Een kennismakingsgesprek is al zoals het woord het zegt een gesprek om elkaar beter te leren kennen. Dit kan een gesprek bij jullie thuis zijn maar het kan ook zeker dat jullie uitgenodigd zijn bij de fotograaf zelf. Het hebben van een eerste kennismaking adhv een videocall wordt ook steeds vaker gedaan. Maak vooral de beslissing waar jullie voorkeur naar uit gaat, en waar jullie je het meest bij op je gemak voelen. Tijdens het gesprek kun je al goed aanvoelen hoe een fotograaf als persoon is, en daarbij komt ook nog het allerbelangrijkste; willen we deze persoon om ons heen hebben op de mooiste dag van ons leven?


Na het gesprek


Als het goed is komen jullie bomvol enthousiasme van het gesprek terug en zijn tot nu toe alle vragen beantwoordt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie daar heel anders over denken en dat er twijfels zijn. Het enige wat jullie daarin kunnen doen is het zelf aanvoelen of jullie de juiste keuze maken. In de meeste gevallen geeft de fotograaf jullie een bedenktijd en houden jullie in de loop van de week nog contact met elkaar. Het belangrijkste is om eerlijk naar jullie zelf te zijn, want dit is ook zo eerlijk naar de fotograaf toe.


Jullie zeggen 'JA' tegen de fotograaf!


Hoera! Weer een stap dichterbij het regelen van jullie droombruiloft. De fotograaf is geregeld en middels een aanbetaling staat deze datum ook vast in de agenda van degene. Het belangrijkste is dan nog om duidelijke afspraken te maken en aan te geven waar en wanneer de fotograaf start op jullie dag. Ikzelf heb een week voor aanvang van de bruiloft nog een laatste voorbereidingscall met het bruidspaar. We nemen dan nog het volledige draaiboek door en bespreken de laatste details, zo kan ik goed voorbereid de dag beginnen.


Kiezen we voor een second shooter?


Een fotograaf op jullie dag kan natuurlijk niet op verschillende plekken tegelijk zijn. Tijdens 'de kus' legt hij/zij de focus op jullie en zullen andere emoties niet vastgelegd worden op dat moment. Een second shooter zorgt voor het fotograferen van de emoties van de tweede laag, dat zijn de gasten om jullie heen. Naast dat een fotograaf ook zeker een optie is biedt een second shooter net wat andere beelden uit verschillende hoeken. Er is in die zin dus geen goed of fout in welke keuze je ook maakt.


Ben je blij met je fotograaf? Laat het de hele wereld weten!


Na jullie dag is het heel fijn om bij te komen en na te genieten van jullie bruiloft. Waarschijnlijk mogen jullie al genieten van de eerste sneak preview aan foto's die de fotograaf aan jullie heeft doorgestuurd. Na het ontvangst van het trouwalbum waar wat weken bewerkingstijd tussen zit zou de fotograaf enorm geholpen zijn met een recensie. De ervaringen die jullie hebben gehad van A tot Z helpt ons als fotografen naar het blij maken van nieuwe bruidsparen.